Széplaki Faipari Kft.  7150 Bonyhád, Perczel Mór u. 84/A    Tel.: (06 74) 450-773    Fax: (06 74) 550-264    Mobil: (06 30) 993-5277    E-mail: ajanlat@szeplakikft.hu
  • Ablakok

„Az ablakok az épület világítására, szellőzésére, a ki- és belátás szolgálata mellett, esetleg fényelzárásra és elsötétítésre, behatolás elleni védelemre stb. szolgálnak. Az ablak fent felsorolt feladatokon kívül az épület külső megjelenésének is egyik fontos eleme.”


(Czagány Ferenc – Czagány Lajos: Épületasztalosipari szerkezetek, 1957)

 

 

A fenti meghatározása az ablakoknak alapjaiban ma is érvényes, csak az elmúlt fél évszázadban az ablakok néhány műszaki tulajdonsága hangsúlyossabbá vált. Korunk követelményei: fokozott hang- és hőszigetelés, szélállóság, légzárás, vízzárás, biztonság, a működtetés kényelmi funkciói, stb. Ne feledjük azt sem, hogy az ablakok a „ház szemei”, s bizony egy gyönyörű szempár ... Figyeljünk arra, hogy az ablakok ne csupán a funkcionális követelményeknek feleljenek meg, hanem alakjukkal, szemnek kellemes arányaikkal, színükkel az épület homlokzatához illeszkedjenek, abba belesimuljanak és mégis annak díszei legyenek. Arról se feledkezzünk meg, hogy az ablakok ugyanakkor otthonunk – a szobák, a nappali, a fürdőszoba és a konyha – részeként is megjelenik, s ezek berendezésével, színeivel és hangulatával is harmonizálnia kell. Végül, de nem utolsó sorban: a fa ablakok élettartama egy emberöltőn is túlnyúlhat, ezért olyan döntést hozzunk, melyet 30 – 50 év múlva sem kell megbánnunk.

 
Egyszárnyú ablak Kétszárnyú ablak


Az ablakok a szárnyak száma szerint lehetnek egyszárnyúak, kétszárnyúak, három- vagy többszárnyúak. A legyártott ablakok több mint 90%-a egy- vagy kétszárnyú. A többszárnyú ablakok vagy speciális vasalatokkal mükődtethetők, vagy egy- vagy kétszárnyú ablakok tokosztós kombinációjából alakíthatók ki.

Az egyszárnyú ablakok nyitásmódja nyíló, bukó vagy bukó-nyíló lehet. A kétszárnyú ablakok középen felnyílóak vagy középen felnyílóak és bukó-nyílók lehetnek. Egyéb nyitásmódú ablaktermékekre, úgymint emelkedő, billenő, forgó alig akad igény, a toló, harmónika nyitásmódú ablakok pedig speciális vasalatokat igényelnek, melyek relatíve magasabb árai miatt nem kelendőek.

Az ablakok nyitásiránya a bukó ablakok esetén értelmezhetetlen, a nyíló és bukó-nyíló ablakok esetén a definició szerint egyértelmű. A kétszárnyú középen felnyíló ablakok esetén azt kell eldönteni, hogy melyik szárny nyíljon először, s ez adja meg az ablak nyitásirányát. Ha a középen felnyíló ablak esetén a bukó-nyíló funkciót is szeretnénk megvalósítani, akkor az először nyíló szárny egyben a bukó-nyíló is.

 

Néhány gyakorlati tapasztalaton és józan észen alapuló tanáccsal szeretnénk segíteni abban, hogy milyen nyitásmódú és nyitásirányú ablak mellett döntsenek:

  • A bukó ablakok kivételével az ablak alakja legalább négyzetes, de még inkább álló téglalap legyen. A fekvő téglalap alakú ablakok esetén a vasalatgyártók már nem vállalnak garanciát az ablak helyes működésére, még akkor sem, ha a rendelkezésre álló vasalat alkatrészekből a kívánt méret összeállítható.
  • Egyszárnyú ablakok esetén javasolt a bukó-nyíló nyitásmódút választani, mert tökéletesebb a zárást ad és nem kell a tisztítás céljából való hozzáférés problémájával foglalkozni.
  • A bukó nyitásmódú ablak alkalmazása csak akkor javasolt ha az ablak kis méretű, ha nagy méretű és nem tisztítható kívülről könnyedén, akkor tisztítás során folyamatos problémát jelent a bukóollók kiakasztása, a szárny biztonságos alátámastása a vízszintes helyzetében a tisztítás ideje alatt.
  • Nyíló ablakot csak akkor válasszuk, ha az kisméretű vagy legalább nem túl széles, mert a zárást a pántok és a rúdzár adja. Széles nyíló ablakok esetén az ablakszárny alsó - és felső részén zárási pontot kell kialakítani, így az ablak ára a bukó-nyíló nyitásmódúéval vetekszik.
  • Ha a helyiség megvilágítás azt igényli és a kialakított falnyílás nagyobb méretű, akkor kétszárnyú ablakot kell alkalmazni. Kétszárnyú ablakot kell választani akkor is, ha az egyszárnyú ablak szárnya a nyitás során túl nagy helyet foglalna a helyiségből. Javasolt a középen felnyíló és bukó-nyíló változatot alkalmazni, mert tökéletesebb zárást ad és biztosítja a szellőztetést a bukó funkcióval. A középen felnyíló kétszárnyú ablakot kisebb szélességi méretek esetén javasolt választani.

Az leggyakoribb ablakok nyitásmódja ésiránya


Nyitásmódok és -irányok

Az általunk gyártott ablakok működését a SIEGENIA alapbiztonsági vasalatrendszer biztosítja. A vasalatrendszer egykezes működtetést tesz lehetővé. Ettől csak a nagyméretű bukó ablakok gyártásánál térünk el, ahol kedvezőbb áron gyártható a kétkezes működtetésű változat. Alapbiztonságon azt értjük, hogy minden nem bukó nyitásmódú, legalább 481 mm névleges szélességű és 1017 mm-t meghaladó névleges magasságú ablak alsó részén egy biztonsági gombafejes zárási pont található. A vasalat a fenti méreteknek megfelelően hibás működtetés gátlót és szárnyráemelőt tartalmaz. A résszellőző, a nyitáshatároló és a magasabb biztonsági fokozatú vasalatok beszerelését igény szerint elvégezzük.

Néhány általunk gyártott ablak...
Műemlék jellegű ablakpár Műemlék jellegű íves ablak és üvegfalak a homlokzaton
Minta1

Minta2

Műemlék jellegű kétszárnyú ablak felülvilágítóval Kétszárnyú ablak fehér üvegközti álosztással
Minta3

Minta4

Körablak bukó kivitelben Kétszárnyú aszimmetrikus ablakpár srég felülvilágítóval
Minta5

Minta6

Sorolt egyszárnyú redőnyös ablakok Sorolt egyszárnyú ablakok
Minta7

Minta8

Egyszárnyú ablak mellé sorolt üvegfal Három, vízszintesen tokosztott ablak, -alul kétszárnyú, felül bukókivitelben-, egy homlokzaton
Minta9

Minta10

Kétszárnyú ablak Duplex álosztóval Saroksorolt egyszárnyú ablakok, az egyik íves kivitelű
Minta11

Minta12

Ötszögű bukó ablak Duplex álosztással Kétszárnyú ablak két vízszintes és egy függőleges Duplex álosztássalszárnyanként
Minta13

Minta14

Saroksorolt egyszárnyú ablakok redőnnyel Kétszárnyú ablak valódi osztással
Minta15

Minta16

Kétszárnyú ablak íves felülvilágítóval, a felülvilágító valódi osztókkalkörcikkekre osztva Kétszárnyú ablak egy vízszintes Duplek álosztással szárnyanként
Minta17

Minta18

Íves parapetten egymás mellé sorolt egyszárnyú ablakok  
Minta19  
© 2011 Széplaki Faipari Kft. Minden jog fenntartva..
Készítette és karbantartja: