Széplaki Faipari Kft.  7150 Bonyhád, Perczel Mór u. 84/A    Tel.: (06 74) 450-773    Fax: (06 74) 550-264    Mobil: (06 30) 993-5277    E-mail: ajanlat@szeplakikft.hu
  • Üvegfalak

„Az ablakok az épület világítására, szellőzésére, a ki- és belátás szolgálata mellett, esetleg fényelzárásra és elsötétítésre, behatolás elleni védelemre stb. szolgálnak. Az ablak fent felsorolt feladatokon kívül az épület külső megjelenésének is egyik fontos eleme.”

 

(Czagány Ferenc – Czagány Lajos: Épületasztalosipari szerkezetek, 1957)

 

Ha a fenti meghatározást megpróbáljuk ráhúzni az üvegfalakra, azt tapasztaljuk, hogy csak itt-ott felel meg annak. Ezért téves a sok-sok asztalos konszignációban feltüntetett „fix ablak” tétel: az általunk gyártott, csak a helyiségek megvilágítására alkalmas fix megoldású szerkezeteket üvegfalaknak nevezzük, és keret vagy magasított kivitelben ajánljuk. A magasított üvegfalakat akkor kell választanunk, ha azok a padlószintre kerülnek, ekkor több csapdarab alkalmazásával az erkélyajtó rugdosó részével azonos magasságú magasítás készül. A keret szerkezetű üvegfalakat pedig akkor javasoljuk, ha azok az ablakokhoz hasonlóan mellvédre kerülnek beépítésre. Előfordul, hogy az üvegfalak önmagukban állnak, de gyakori, hogy az erkélyajtó vagy ablak mellé kerülnek, azzal összesorolva. Alkalmazásuk csak akkor javasolt, ha a helyiség szellőztetése egyébként megoldott és a külső üvegfelülete egyszerűen hozzáférhető a tisztítás során. Megjegyzendő, hogy hőtechnikai szempontból kisebb kockázatot jelentenek, mert nem kell biztosítani a tok és a szárny tökéletes zárását, mivelhogy ilyen részei nincsenek, valamint így nem szükséges hozzájuk működtető vasalat, ezért áruk relatíve alacsony.

 

Üvegfal
© 2011 Széplaki Faipari Kft. Minden jog fenntartva..
Készítette és karbantartja: